Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre reciclarea dozelor din aluminiu in Europa.

1. Cat de multe doze sunt reciclate in Europa in fiecare an?

Aproximativ 31 de miliarde de doze de aluminiu pentru bauturi sunt reciclate in Europa (UE28 + EFTA) in fiecare an si acest numar a avut o crestere constata in decursul anilor. In plus, credem ca un numar semnificativ insa, din pacate, neinregistrat, de doze utilizate este de asemenea colectat prin sistemul informal de reciclare. Rata medie de reciclare a dozelor de aluminiu in Europa s-a ridicat la 74,5% in 2017 si dorim sa imbunatatim aceasta rata catre 90% sau mai mult pana in 2030.

2. Puteti defalca acest numar pe tari si ani?

Da, putem furniza rata anuala de reciclare a dozelor de aluminiu pentru bauturi pentru toate tarile UE28 si EFTA pentru ultimii douazeci de ani. Datele sunt disponibile prin intermediul European Aluminium.

3. Reciclabilitatea dozei este redusa in timp?

Sticla si aluminiul (si metalele, in general) au un avantaj in comun: sunt materiale permanente deoarece proprietatile lor fizice sau caracteristicile materiale raman neschimbate in procesul de reciclare, ceea ce nu se intampla in cazul materialelor plastice sau al hartiei. Aluminiul prezinta, de asemenea, beneficiul unei temperaturi mai scazute de topire (660 °C) decat sticla (aproximativ 1500 °C), necesitand mai putina energie pe durata procesului de reciclare.

4. In ultimul deceniu, dozele au devenit mai usoare decat erau inainte. Mai exista loc pentru imbunatatiri suplimentare?

Greutatea scazuta se refera la o reducere a greutatii totale metalice a dozei, in timp ce subtierea se refera la o reducere a grosimii rolei de metal utilizate pentru producerea dozei pentru bauturi.
In prezent, sunt necesare numai 12,2 kg de aluminiu pentru a produce o mie de doze de aluminiu de 33 cl. Din 1984, volumul de aluminiu utilizat pentru producerea dozelor de 33 cl a fost redus cu mai mult de 24% in medie. In 1984, o doza cantarea in medie 16,1 g, iar aceasta greutate a scazut in timp la 12,2 g in 2016. (sursa: un studiu MPE LCA bazat pe date din 2016).
Exista limite fizice privind ceea ce poate fi facut pentru reducerea greutatii, insa producatorii de bauturi si furnizorii de foi de aluminiu pentru doze investesc constant in cercetare si dezvoltare, cu scopul de a reduce si mai mult greutatea, pentru a obtine design mai bun, pentru a utiliza cerneala si acoperire ecologica, pentru utilizarea energiei regenerabile, pentru reciclare, mentinand in acelasi timp design-uri atractive si introducand formate ecologice pentru consumatori. Dimensiunile cel mai des intalnite sunt de 15, 25, 33 si 50 cl.

5. Unde putem gasi centre de reciclare in Europa? Amplasamente de productie? Aveti cifre specifice privind cantitatea de aluminiu topita zilnic?

Exista mai mult de 220 de facilitati de reciclare a aluminiului pe intreg teritoriul Europei, care pot recicla cu usurinta dozele de bauturi prin topirea si apoi rafinarea acestora pentru a fabrica produse noi.
Cele mai mari facilitati dedicate in principal reciclarii dozelor de bauturi se afla in Nachterstedt, Germania (Novelis), Neuss, Germania (Hydro), Warrington, Regatul Unit (Novelis), Neuf-Brisach, Franta (Constellium) si Atena, Grecia (Elval).
Aceste facilitati de reciclare efectueaza in principal asa-numitul ciclu in bucla inchisa „can-to-can” (doza-la-doza), insemnand ca produc role de foi de aluminiu pentru doze gata de a fi utilizate de catre producatorii de doze pentru a fabrica noi doze pentru bauturi.

6. Cat de multe doze pot fi produse dintr-o tona de aluminiu (comprimat)?

Daca ne referim la producerea de doze de aluminiu pentru bauturi de 33 cl dintr-o tona de doze de aluminiu folosite, probabil ca se pot produce aproape 82.000 de doze, avand in vedere ca, in prezent, sunt necesare numai 12,2 g de aluminiu pentru producerea a o mie de doze de aluminiu pentru bauturi de 33 cl.

7. Care este structura demografica si regionala a reciclarii si consumului de doze?

Acest lucru se refera la obisnuintele de consum dezvoltate in timp si la diferitele culturi in privinta consumului de bauturi si alimente din diferite tari europene. In tarile cu un consum semnificativ de bere pe cap de locuitor, exista probabilitatea ca dozele sa fie foarte populare, in timp ce in alte tari oamenii vor prefera bauturi carbogazoase si din ce in ce mai mult apa in doze. Dozele cu bauturi energizante sunt in principal populare in randul consumatorilor mai tineri, in timp ce altii pot prefera vin spumant rece din doza.

8. Cum functioneaza reciclarea aluminiului si colectarea aluminiului in tarile in care este prezent programul ECC?

Depinde foarte mult de tara specifica. Organizarea colectarii si reciclarii deseurilor tine de statele membre.
Unele tari au optat pentru colectarea deseurilor reciclabile la usa in combinatie cu pubele de colectare pe strazi si in zone publice. Alte tari au ales sa colecteze dozele utilizate prin initiative voluntare de returnare care permit persoanelor care recicleaza sa obtina un cupon de reducere la supermarket sau sa recupereze valoarea reziduala a aluminiului de la cel mai apropriat punct de colectare a deseurilor. Indiferent care este sistemul, valoarea ridicata a dozelor de aluminiu utilizate contribuie semnificativ la viabilitatea economica a oricarui sistem de colectare a deseurilor.
Programul nostru colaboreaza intotdeauna cu schemele nationale existente si incearca sa abordeze colectarea si reciclarea dozelor de bauturi care sunt consumate in afara casei.
In prezent, aproximativ 30% din dozele de bauturi sunt consumate in afara casei si infrastructura de colectare adesea lipseste sau este slab implementata.

9. Cum ar trebui sa fie sortat metalul in mod corect? Ne putem orienta dupa anumite simboluri specifice, cum se intampla in cazul sticlelor PET?

Da, exact! Dozele de bauturi sunt facute in principal din aluminiu sau metale precum aluminiul sau din otel si sunt considerate materiale permanente. Acest lucru inseamna ca nu se degradeaza si nu isi pierd proprietatile fizice pe durata procesului de reciclare si pot fi reciclate la infinit, indiferent de culoare, dimensiune sau forma.
Dozele pentru bauturi facute din aluminiu poarta adesea simbolul aluminiului cu doua sageti care se urmaresc sau cu simbolul mai oficial de trei sageti care se urmaresc si numarul 41.
Lansata in 2014 de catre membrii Metal Packaging Europe - autoritatea de incredere in domeniul ambalajelor de metal din Europa - marca Metal Recycles Forever are o importanta capitala in informarea si ajutarea consumatorilor sa inteleaga mai bine rolul esential pe care il joaca in mentinerea metalelor in bucla materialelor prin reciclarea ambalajelor goale.
Marca Metal Recycles Forever nu are nevoie de un limbaj ambitios sau de o formulare abila. Face o afirmatie clara ca metalul exista pentru totdeauna, aceasta afirmatie fiind sustinuta de faptul ca se afla in preferintele consumatorilor pentru claritatea exprimarii.
Logoul MRF este disponibil gratuit detinatorilor de marci si aplicabil pe toate formele de ambalaje de metal, nu numai pe dozele de bauturi.
simboluri
10. Cifre la nivel mondial: Ratele de reciclare a dozelor de bauturi vs. Ratele de reciclare a aluminiului in alte domenii, cum ar fi industria auto

In timp ce rata medie de reciclare a dozelor de aluminiu pentru bauturi in Europa s-a ridicat la 74,5% in 2017 (UE28 + EFTA), ratele de reciclare in sectorul constructiilor si in sectorul auto sunt chiar mai mari si ajung in medie la peste 90%. Potrivit industriei aluminiului, 75% din intreaga cantitate de aluminiu produsa vreodata se afla inca in uz in prezent!

11. Unde ajunge o doza de bauturi dupa ce este colectata pentru reciclare? Procesul este acelasi in fiecare tara?

Pentru procesul de reciclare, consultati povestea noastra privind reciclarea dozelor: https://everycancounts.eu/can-recycling/
Articolele reciclabile sunt colectate predominant de la gospodaria dumneavoastra in trei modalitati. Exista scheme de sortare in strada, unde articolele reciclabile sunt sortate in functie de materialele respective in camion; si colectare amestecata in care toate articolele reciclabile sunt puse intr-un singur compartiment in camion inainte de a fi duse la o facilitate de recuperare a materialelor (FRM) si sortate.
La FRM, toate articolele de reciclat amestecate sunt sortate si separate in diferite tipuri de materiale manual sau cu utilizarea unor masini (sau in ambele moduri) inainte de a fi trimise catre producatori care le vor transforma in produse noi. Alte tari au asa-numitele scheme de colectare PMD (Plastic, Metal si Cutii de carton pentru bauturi) in care ambalajele de metal, inclusiv dozele, sunt colectate impreuna cu ambalajele de plastic si cu cutiile de carton pentru bauturi. Acestea utilizeaza fie un sistem de colectare prin predare, fie un sistem in strada, cu pubele sau saci colorati in galben sau albastru. Fractia de ambalaje pre-sortate merge ulterior la un centru de sortare in care dozele de aluminiu, impreuna cu celelalte articole din aluminiu sunt sortate prin separatoare de tip Eddy Current.
Dupa ce sunt colectate si sortate, materialele reciclate devin marfuri valoroase pe piata mondiala. Dozele utilizate pot deveni apoi doze noi si se pot intoarce pe rafturile magazinelor in aproximativ 60 de zile. De asemenea, pot deveni o piesa dintr-o bicicleta, dintr-un automobil, telefon sau chiar o ceasca de espresso. De fapt, nu conteaza unde ajunge metalul reciclat pentru o a doua viata atat timp cat ramane in bucla metalelor in care poate ramane pentru totdeauna!

12. Poate aluminiul sa fie sortat din deseuri amestecate?

Absolut! Aceasta nu este o problema, cu conditia ca FRM sa fie dotate cu echipamente moderne de sortare. In timp ce ambalajele de otel/feroase sunt izolate mai intai cu un magnet, aluminiul, fiind un metal neferos, este apoi izolat usor de restul fluxului de deseuri datorita separatoarelor de tip Eddy Current care sunt campuri magnetice puternice la care aluminiul raspunde „sarind” in timp ce alte materiale nu ar reactiona. Acest lucru izoleaza deseurile de aluminiu intr-un al doilea container plasat mai departe de capatul unei curele de transmisie dintr-un centru de sortare. Astfel, in containerul cel mai apropiat s-ar colecta numai ambalajele care nu sunt feroase sau care sunt din metale neferoase.

13. Cum arata perspectiva ECC pentru 2050?

Pana in 2050, speram din toata inima ca fiecare doza de bautura consumata in Europa va fi sortata si reciclata. Intre timp, obiectivul nostru este o tinta generala de reciclare a dozelor de 90% sau mai mult pana in 2030.

Pentru a va oferi servicii mai bune, utilizam cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.